Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 27.09.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Monica Iordache Apostol
Titlul articolului: Senat-Santaj intre Putere si Opozitie
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/senat-santaj-intre-putere-si-opozitie-36396.html



Pierderea majoritatii de catre Coalitie in Senat a facut ieri ca statutul minoritatilor nationale si Regulamentul Senatului sa faca obiectul unui troc politic intre Putere si Opozitie.

Dupa mai bine de patru ore de negocieri, fiecare tabara a obtinut o jumatate de victorie.

"Vreti sa discutam statutul minoritatilor nationale, atunci sa facem si regulamentul", propunea Puterea. "Vreti regulament, nu se poate fara statut", raspundeau invariabil PSD si PRM la unison, dialogul papagalicesc lungindu-se atat de mult incat senatorii au reusit sa voteze ordinea de zi a sedintei abia la ora doua dupa-amiaza. Rezultatul trocului politic a fost o jumatate de victorie pentru fiecare din tabere: discutarea ambelor proiecte in timp de 15 zile. Puterea a obtinut astfel un termen pentru votul final la regulament, unul prea indepartat fata de cat spera. In schimb, PSD si PRM au reusit sa prelungeasca timpul de dezbatere la statutul minoritatilor, de care sunt foarte interesate.

AUTONOMIE ETNICA. Disputa a inceput de dimineata, cand liderul grupului PNL-PD, Puiu Hasotti, a propus dezbateri pe regulament toata ziua. A fost contracarat de viceliderul senatorilor PSD, Ion Solcanu, care a reclamat ca termenul de dezbatere prevazut de Constitutie (de 45 de zile) pentru statutul minoritatilor nationale expira ieri si ar fi trebuit aprobat tacit si trimis la Camera Deputatilor in forma Guvernului. Acuzand faptul ca proiectul ar institui autonomia pe criterii etnice, PRM si PSD au cerut cu insistenta prelungirea acestui termen la 60 de zile, adica cu inca 15 zile lucratoare, pentru a putea fi dezbatute cele 300 de amendamente.

MUSTRULUIALA. Puterea, interesata ca proiectul sa treaca in forma Guvernului, l-a adus pe Nicolae Vacaroiu in pragul crizei de nervi. De la prezidiu, mai-marele senatorilor s-a apucat sa le faca morala alesilor ca, in loc sa legifereze, au chef de dezbateri inutile. "Senatul nu isi poate permite sa mearga pe aprobare tacita. Mai bine trimitem toate legile la Camera Deputatilor, ne dam demisia si de ocupam de alte treburi", le-a strigat Vacaroiu. "Daca eu imi dau demisia acum si va numesc din oficiu presedinte, sunteti de acord sa ne ocupam si de legile integrarii?", i-a propus, in pragul depresiei, Vacaroiu democratului Radu Berceanu. Acesta in schimb a amenintat ca si Alianta ar putea boicota dezabaterile la statut cu discursuri de 4 ore si pauze de consultari. Intr-un final, propunerea PSD ca ambele proiecte sa fie discutate in termenul celor 15 zile a avut succes (52 de voturi pentru, 48 impotriva si o abtinere), in defavoarea variantei lui Radu Berceanu ca votul final sa fie dat joia viitoare la ora 12:00.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.